De impact van zwanger worden met diabetes: de ervaring van devlin – deel 2

De impact van zwanger worden met diabetes: de ervaring van Devlin – deel 2

Het tweede deel

In het eerste deel van deze blog vertelde Devlin hoe het was om zwanger te worden met diabetes. Hoe het voortraject ging, wat de grootste impact is van zwanger zijn met diabetes en hoe haar bloedsuikerwaardes reageerden in verschillende trimesters. In deze blog lees je hoe Devlin de begeleiding vanuit het ziekenhuis ervaart en hoe ze kijkt naar de bevalling en het moederschap.

Op het moment van publicatie is Devlin al bevallen van haar zoontje Noan. Deze blog gaat nog over het interview dat gehouden is met Devlin toen ze 7 maanden zwanger was –
Met diabetes moet je vaker op controle in het ziekenhuis dan bij een zwangerschap zonder diabetes.

 

Hoe ervaar je de begeleiding vanuit het ziekenhuis?

“Ik zat eerst bij Diabeter, daar is iedereen gespecialiseerd in Diabetes. Als je zwanger wordt, moet je naar een regulier ziekenhuis en je kunt wel merken dat de internist daar bijvoorbeeld veel minder van diabetes afweet.”

“Gelukkig hebben mijn gynaecoloog en verloskundige er wel echt verstand van, dat merk je aan hun uitleg. Ik heb ook een keer in paniek gebeld omdat ik dacht dat er iets mis was. Toen mocht ik direct komen voor een onderzoek. Gelukkig was er niets aan de hand, maar het was wel heel fijn dat ik gelijk geholpen werd.”

“Stiekem is het soms ook wel leuk dat je extra controles krijgt. Je hebt namelijk meer en langere echo’s waarbij ze net wat meer onderzoeken. Eén echo duurde zelfs een uur, toen hebben ze echt alles bekeken. Dan is het wel heel leuk om je kindje extra veel te zien. Al kon ik van de beelden nog niet zo heel veel maken haha.”

Hoe kijk je naar de bevalling?

“Ik vind het wel heel spannend, maar gelukkig doen ze tegenwoordig wel vaak een natuurlijke bevalling als het kan. Ik hoorde dat ze vroeger sneller overgingen op een keizersnee, maar nu echt alleen als er iets aan de hand is. En je moet natuurlijk in het ziekenhuis bevallen, niet thuis. Maar dat vind ik ook wel fijn, dan is er sowieso iemand bij je.”

“Ik ben wel heel benieuwd wat mijn bloedsuikerwaardes gaan doen tijdens zo’n zware beproeving.  Je krijgt volgens mij wel een infuus met glucose, maar toch. Wat als je een hypo krijgt?
Gelukkig leggen ze alles heel goed uit. En nu het dichterbij komt heb ik ook wel weer meer rust.”

Hoe kijk je naar de periode na de bevalling? Als je straks voor je kindje moet zorgen?

“Ik ben vooral benieuwd hoe het straks gaat met borstvoeding geven. Of ik het wel volhoud en of ik niet te veel hypo’s krijg. Maar eigenlijk vind ik de zwangerschap spannender dan het moederschap. Nu kan ik de baby niet zien en ik heb het idee dat als je straks je kindje kunt zien, je ook beter kunt zien hoe het gaat. En door mijn werk in de kinderopvang ben ik ook voorbereid op verschillende situaties.”

“Ik heb wel angsten gehad over de periode na de bevalling, maar ik heb me erbij neergelegd. Mijn vriend en ik zeiden ook tegen elkaar: ‘dit kunnen we gewoon’. We kijken er wel met vertrouwen naar uit.”

Gaat het goed met de baby?

“Ik heb laatst de 20-weken echo gehad en alles ging goed. Alles zat erop en eraan en hij groeit goed. Sinds kort voel ik hem ook trappen, dat is echt heel leuk.”

Wil je nog iets meegeven aan vrouwen die zwanger willen worden of die er misschien tegenop kijken?

“Het is belangrijk dat je leest over zwanger worden met diabetes, maar lees ook weer niet te veel, dat maakt je alleen maar bang. Je moet op de hoogte zijn van de risico’s die er zijn en hoe alles werkt, maar je moet niet alleen de enge verhalen gaan lezen.”

“Focus je van tevoren ook niet alleen maar op het krijgen van groen licht. Natuurlijk heb je een goed Hba1c nodig en moet je gezond zijn, maar je voelt zelf ook wanneer je er klaar voor bent. Als het voor jezelf nog niet goed voelt, wacht dan nog. Voelt het wel goed, ga er dan voor. En bespreek het natuurlijk met je arts en lotgenoten.”

Doe jij dat ook, spreken met lotgenoten?

“Zeker! Ik heb contact met andere vrouwen die diabetes hebben en zwanger zijn, voornamelijk via Facebook en Instagram. Het is ook fijn om ervaringen te lezen van vrouwen die al bevallen zijn, dat stelt gerust. Ik heb nu ook contact met iemand die ongeveer even lang zwanger is, dan is het heel leuk om ervaringen uit te wisselen.”

“Ik houd zelf ook een blog bij, omdat ik zelf de ervaringsverhalen miste over zwanger zijn met diabetes. Er zijn wel blogs, maar die zijn meer feitelijk en gaan bijvoorbeeld niet over hoe een 20-weken echo ervaren wordt. Ik zocht naar realistische en ook leuke verhalen, maar kon die niet echt vinden. Daarom ben ik zelf over mijn ervaringen gaan schrijven. Over de mijlpalen, maar ook over de angsten. Zo kan ik alles van me af schrijven en tegelijk ook toekomstige moeders helpen, ze laten weten dat je niet alleen bent.”

“En als laatst zou ik ze willen zeggen: geniet ervan, het gaat zo snel. In het begin lijkt het langzaam, maar uiteindelijk gaat het heel snel.”

Lees meer over de ervaringen van Devlin via haar Instagram @thelifeofadiabetic of op haar blog.