Menstruatie en diabetes: beïnvloedt het je bloedsuikerwaardes?

Menstruatie en diabetes: beïnvloedt het je bloedsuikerwaardes?

Diabetes gaat over meer dan alleen koolhydraten tellen en ervoor spuiten. Er zijn veel andere factoren die invloed hebben op je bloedsuikerwaardes. Een factor waar vrouwen elke maand mee te maken krijgen, is de menstruatie.

 

EEN ONDERBELICHT ONDERWERP

Helaas wordt het onderwerp menstruatie en diabetes in het ziekenhuis nog regelmatig overgeslagen. Sommige vrouwen vertelden zelfs dat hun zorgverlener ontkent dat de menstruatie invloed kan hebben op je bloedsuikerwaardes. En hoewel de effecten voor iedereen anders zijn, veel vrouwen merken er zeker wat van!

DIABETES EN JE MENSTRUATIECYCLUS

De invloed die de menstruatie heeft op je diabetes heeft alles te maken met hormonen. Een menstruele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen en in die tijd wisselen verschillende hormonen elkaar af. Een aantal daarvan hebben invloed op je bloedsuikerwaardes.

Twee weken voor je menstruatie begint, daalt het hormoon oestrogeen in korte tijd behoorlijk. Progesteron neemt dan toe. In de laatste week voor je menstruatie is de hoeveelheid oestrogeen op zijn laagst. Het progesteron niveau gaat dan ook weer om laag. Progesteron zorgt er vaak voor dat je minder gevoelig bent voor insuline. Je kunt dan ook merken dat je hogere bloedsuikerwaardes hebt voordat je ongesteld wordt.

Bij de start van je menstruatie is het progesteron niveau weer helemaal gedaald en begint het oestrogeen weer toe te nemen. Veel vrouwen hebben de eerste twee dagen dat ze ongesteld zijn veel lage bloedsuikerwaardes, doordat ze gevoeliger zijn voor insuline. Na twee dagen neemt de extra gevoeligheid weer af.

WAT MERK JIJ?

Het kan ook zijn dat je juist het tegenovergestelde merkt. Bijvoorbeeld dat je meer insuline nodig hebt tijdens je menstruatie. Om te ontdekken wat het effect van de cyclus op je bloedsuikerwaardes heeft, kun je een dagboek bijhouden. Je hebt verschillende apps waarmee je je cyclus bij kunt houden. Vervolgens kun je kijken of je een patroon ziet in je cyclus en het effect op je bloedsuikerwaardes. Het is ook interessant om er eens een grafiek bij te pakken waarop staat aangegeven wat de belangrijkste hormonen doen tijdens je cyclus.

HEEFT DIABETES OOK INVLOED OP JE MENSTRUATIE?

Je menstruatie heeft dus invloed op je diabetes, maar het geldt ook andersom. Je diabetes kan ook invloed hebben op je menstruatiecyclus. Onderzoek uit 2003 wees uit dat mensen met diabetes meer kans hebben op een onregelmatige en onvoorspelbare cyclus. Vrouwen met type 1 hebben vaker een langere cyclus en een zwaardere en langere menstruatie. Hoe gezonder je bloedsuikerwaardes zijn, hoe minder je last hebt van problemen.

Daarnaast kan een veranderende cyclus ook een teken zijn dat er iets mis in met je lichaam. Zo komt het wel eens voor dat vrouwen die nog niet ontdekt hebben dat ze diabetes hebben, eerst een periode niet meer ongesteld worden doordat de hoge bloedsuikers de werking van het lichaam in de war gooit. Na de diagnose komt het vaak dan weer op gang.

Merk jij veranderingen in je bloedsuikerwaardes rondom je menstruatie?