Wat is diabetes?

Wat is diabetes?

INTRO

Diabetes, ook bekend als suikerziekte, is een veelvoorkomende chronische ziekte die aanzienlijke impact heeft op het leven van mensen over de hele wereld. Het is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit kan te wijten zijn aan een tekort aan het hormoon insuline in het lichaam, onvoldoende reactie van het lichaam op insuline of zelfs een volledige afwezigheid van insulineproductie. Insuline is een cruciaal hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het zorgt ervoor dat glucose, dat afkomstig is van voedsel, in de cellen van het lichaam wordt opgenomen om energie te leveren. Bij diabetes blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Het begrijpen van diabetes en de rol van insuline is essentieel om de ziekte effectief te kunnen beheren. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over de verschillende typen diabetes, oorzaken, symptomen en uiteraard ook de behandelingen. 👇

WELKE SOORTEN DIABETES ZIJN ER?

Diabetes is een aandoening die verschillende vormen kan aannemen. De meest voorkomende vorm is diabetes type 2, waar negen van de tien mensen met diabetes mee te maken hebben. Bij deze vorm hebben mensen te weinig insuline in hun lichaam en reageert hun lichaam ook niet goed op de aanwezige insuline. Het kan worden geassocieerd met factoren zoals overgewicht, inactiviteit en genetische aanleg.

Daarnaast is er diabetes type 1, een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline produceren. Dit is het gevolg van een fout in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van insuline. Mensen met diabetes type 1 moeten dagelijks hun bloedsuikerspiegel meten, insuline injecteren of een insulinepomp dragen. Voor hen is elke maaltijd een berekening van de benodigde insuline. Het is een constante balansoefening om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

➡️ Download ons gratis diabetes dagboek om netjes en zorgvuldig al je waarden bij te houden.

 

DE OORZAKEN VAN DIABETES TYPE 1 & 2

2️⃣ Bij diabetes type 2 hebben factoren zoals overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en een familiegeschiedenis van invloed op het risico om de aandoening te ontwikkelen. Hoewel een gezonde levensstijl kan helpen het risico te verminderen, is het belangrijk op te merken dat niet iedereen diabetes type 2 kan voorkomen, zelfs als ze altijd gezond leven. Er zijn ook genetische en andere onbekende factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes type 2.

1️⃣ Diabetes type 1 begint met een aanleg voor de ziekte. Dit kan ook voorkomen zonder een familiegeschiedenis van diabetes. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht, waardoor het afweersysteem deze cellen aanvalt. De exacte trigger hiervoor is onbekend. Het is belangrijk om te begrijpen dat diabetes type 1 niet het gevolg is van levensstijlkeuzes, maar eerder het gevolg is van een complex samenspel van genetische en omgevingsfactoren.

Hoewel de exacte oorzaken van diabetes nog niet volledig duidelijk zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren en de impact die ze kunnen hebben. Een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kan het risico op diabetes type 2 verminderen. Bij diabetes type 1 is het belangrijk om te begrijpen dat het ontstaan ervan niet te voorkomen is.

DE SYMPTOMEN VAN DIABETES

Hoewel sommige symptomen van diabetes algemeen kunnen lijken en door iedereen wel eens ervaren kunnen worden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan aanhoudende klachten en veranderingen in het lichaam. Denk maar aan vermoeidheid en futloosheid.

Vaak blijven de symptomen van diabetes onopgemerkt of worden ze verward met andere gezondheidsproblemen, waardoor de diagnose soms pas laat wordt gesteld.

DE SYMPTOMEN VAN DIABETES TYPE 2

Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is het moeilijkst te herkennen. Dit zijn de symptomen van diabetes type 2:

  • extreme dorst en een droge mond
  • veel plassen
  • vermoeidheid
  • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid
  • pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

DE SYMPTOMEN VAN DIABETES TYPE 1

Diabetes type 1 wordt meestal een stuk sneller ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke symptomen:

  • extreme dorst
  • veel plassen
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven
Wat is diabetes?

HERKEN DE SYMPTOMEN VAN DIABETES

Het herkennen van de symptomen van diabetes is van vitaal belang om tijdig in te grijpen en de juiste zorg te krijgen. Als je een aantal van deze symptomen bij jezelf opmerkt, is het raadzaam om direct een bezoek te brengen aan je huisarts. Een simpele bloedtest, vaak uitgevoerd met slechts één druppeltje bloed, kan aangeven of je mogelijk diabetes hebt. Het is belangrijk om te begrijpen dat onbehandelde diabetes kan leiden tot een ophoping van te veel suiker in het bloed, wat op de lange termijn ernstige schade aan de bloedvaten kan veroorzaken.

Diabetes is en blijft een complexe aandoening die aandacht en zorg vereist. Door de symptomen te herkennen en onmiddellijk medische hulp te zoeken, kun je de juiste behandeling en ondersteuning krijgen om de ziekte effectief te beheren.

➡️ Heb je net de diagnose diabetes type 2 gekregen? Om je op weg te helpen, hebben we een handige basiskit samengesteld met alles wat je nodig hebt om zo goed mogelijk te leren omgaan met je diabetes.

CONCLUSIE

Wanneer je de diagnose diabetes krijgt, stort je wereld even in. Logisch, want heel je leven verandert voor altijd in een oogopslag. Zit je met vragen, weet je niet goed wat er je allemaal te wachten staat of twijfel je of je jouw favoriete koekje wel nog mag eten? (Onze Cheatah cookies zijn 100% diabetesproof en mogen uiteraard altijd 😉🍪)

Onthoud dan dat je niet alleen bent, er zijn nog heel veel mensen met diabetes in de wereld… Vraag daarom gerust om raad, steun en advies aan onze community.

Liever eerst even op je eentje alles ontdekken? Download onze gratis e-books die vol staan met nuttige tips voor jongeren, volwassenen en zelfs ouders van kinderen met diabetes. 💛

Wat is diabetes?